Neten herkennen – Luizen Eitjes en Dode Neten Herkennen

Neten herkennen op een hoofd tussen het hoofdhaar is erg lastig als je niet weet hoe ze eruit zien. Neten zijn luizen eitjes, de cocon is het kapsel waarin hoofdluis groeit. Hoofdluis eitjes kleven tegen de haarschacht aan en komen na 7 à 10 dagen uit.

In onderstaande foto is te zien dat de neten “vastgelijmd” zitten tegen de haren. Met gewoon kammen kan je geen neten verwijderen.

neten verwijderen

Overleven op een mensenhoofd

Een luis kan rond de 7 neten per dag leggen. In verhouding zijn er op een mensenhoofd veel meer neten aanwezig dan hoofdluis. Een hoofdluis kan zo’n 55 uur leven als het niet op een mensenhoofd zit. Bij neten ligt de duur om te overleven rond 6 dagen. Neten herkennen is daarom noodzaak. Dit zijn de echte overlevers en niet zo zeer de hoofdluizen.

Neten herkennen is geen kunst

Neten herkennen in hoofdhaar wordt soms bemoeilijkt doordat ze schijnbaar mee kleuren met het hoofdhaar. Neten op donkerhaar zijn grijzig en op lichthaar wittig. Gelukkig zijn neten (ofwel de luizen eitjes) vaak wit van kleur. Dan is neten herkennen wel een simpele zaak.

Anders dan bijvoorbeeld roos of eczeem zitten neten goed aan het hoofdhaar gehecht. Daarom zijn neten niet uit te kloppen of weg te blazen.

neten herkennen

In veel voorlichtingsmateriaal wordt geschreven dat neten dicht bij de hoofdhuis nestelen. Onze ervaring is anders: neten kunnen overal verspreid in het haar zitten. Na een aantal dagen kruipen de luizen uit de cocon en blijven er dode neten achter. Deze dode neten zijn verder ongevaarlijk. Dode neten groeien met het hoofdhaar mee en zijn dan ook makkelijker te zien dan luizen eitjes waarin de nimf nog uit moet komen.

 Onderstaande afbeelding van de RIVM laat zien hoe groot een hoofdluis ten opzicht van een neet is. Doordat een neet tegen het hoofdhaar aankleeft is deze makkelijker te zien dan een supersnelle hoofdluis.
Neten en Hoofdluis

Save

Save

Save