Hoofdluis Voorkomen – Waar Komen Luizen Vandaan?

Kan je hoofdluis voorkomen? Dat is een vraag die veel ouders en verzorgers zich vaak afvragen. Echter niemand is immuun voor hoofdluis. Iedereen die wordt blootgesteld aan iemand die luizen draagt, loopt een risico. Meestal zijn dat kinderen tussen 3 en 11 jaar op de diverse kinderopvang en op school. En natuurlijk nemen zij de luizen mee naar het gezin. Er wordt beweerd dat meisjes vaker hoofdluis krijgen dan jongens. Of dat waar is hebben wij in onze praktijk niet kunnen ontdekken.

Luizen kunnen niet springen, zwemmen of vliegen. Ze lopen van de ene plek naar de andere. Een hoofdluis kan maximaal 50 uur leven als het niet op een hoofd verblijft. Hoofdluis kunnen worden overgedragen in kleding, zoals mutsen, sjaals, en jassen en persoonlijke items zoals haarborstels, handdoeken of slaapzakken. Of door direct hoofd tot hoofd contact. Huisdieren verspreiden geen (menselijke) hoofdluis.

Je kan hoofdluis voorkomen door eerst eens foto’s van luizen en neten te bekijken. Zorg dat je weet:

  • hoe luizen en neten eruit zien
  • waar op het hoofd je ze kan vinden
  • op welke manier je ze het beste vind
  • wees alert op hoofdluis signalen

Met anti-hoofdluis middelen kan je geen hoofdluis voorkomen. Die zijn er alleen voor hoofdluis bestrijding.

Als je eenmaal een keer te maken hebt gehad met luizen dan weet je dat hoofdluis bestrijden bepaald geen leuke klus is. Hoofdluis behandelen bij één “patiënt” is al vervelend, laat staan bij meerdere personen tegelijk. Je zou bij wijze van spreken je hoofdharen uittrekken van frustratie. Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor luizen. Hoofdluis voorkomen is een kwestie van alert blijven. Reageer direct op waarschuwingen voor luis.

Kijk op school of er posters hangen en luister of er gesproken wordt over luis. Tegenwoordig zitten ouders met schoolgaande kinderen samen op social media zoals een facebook- of whatsapp groep. Sommige scholen hebben “luizenmoeders”. Zij controleren op gezette tijden alle klassen.

Hoofdluis voorkomen

De beste manier om hoofdluis verspreiding te voorkomen is om het hele gezin regelmatig te controleren. Als er toch levende luizen worden aangetroffen dan moet de behandeling direct beginnen. Vergeet niet om anderen in de directe omgeving op de hoogte te stellen. De grote ergernis is dat niet alle ouders de haren van hun kind regelmatig controleren en behandelen zodat her-infectie maar door blijft gaan.

Het is sterk af te raden om beddengoed, handdoeken of petjes en hoeden met insecticiden te behandelen. Een kind of volwassene kan allergisch zijn of astmatisch.

Let op: tegenwoordig heb je kans op luizen door het maken van Selfies met een ander erbij. Door de hoofden dicht tegen elkaar te brengen lopen luizen over.

Hoofdluis herkennen | Hoofdluis bestrijden | Hoofdluis behandelen

Save

Save

Save

Save

Save