Hoofdluis Behandelen – Hoe Bespreek Je Hoofdluizen Op School?

Hoofdluis behandelen als gespreksonderwerp is nogal lastig. Bij sommige ouders en verzorgers rust er nog een taboe op. Je praat er liever niet over en laat het zo lang mogelijk onbesproken. Maar toch is dat nu juist zo erg belangrijk. Hoe langer het bestrijden van luizen uitblijft, hoe meer mensen besmet kunnen raken. Voor je het weet is er een ware luizen plaag. In het ergste geval wordt een kind waarbij op school hoofdluis is gevonden zelfs naar huis gestuurd. Volgens de wet zou dit niet mogen, maar een schoolleiding kan zo maar deze maatregel opleggen.

Begin met voorlichting in de klas

Het kind staat echter centraal. Dus zowel ouders als de school hebben hierin een verantwoordelijkheid. Om te beginnen kan je op school in de klas voorlichting geven.

Hoofdluis behandelen

Iedereen kan besmet worden met luizen. Dit heeft niets met hygiëne te maken. Daarbij zal hoofdluis altijd blijven bestaan. Echter door zorgvuldig bestrijding en alert te zijn, blijf je het luizenprobleem de baas.

Door kleine kinderen spelenderwijs te leren over luizen kunnen zij actief meedoen in de preventie. Het helpt ook tegen pesten. Een kind pesten met hoofdluis is stom. Tenslotte krijg je hoofdluis van een ander.

Hoofdluis behandelen als educatief onderwerp

Wij hebben 5 manieren uitgewerkt om luizen in de klas op een educatieve wijze bespreekbaar te maken.

  1. spreekbeurt of thema organiseren – dit kan klassikaal of met de hele school
  2. spelletje spelen – denk hierbij aan een quiz of maak zelf een ganzenbord spel
  3. kleurplaat inkleuren of tekeningen maken – maak zelf tekeningen of neem deze
  4. luizen boekjes (voor)lezen – er zijn wat leesboekjes die over dit onderwerp gaan
  5. excursie of school thema – ga naar een kapper of huisarts of vraag deze om langs te komen

Hoofdluis behandelen in de klas zal met bovenstaande tips een stuk gemakkelijker worden. Wacht niet tot het te laat is, maar begin hiermee zodra het voorjaar in zicht komt.

Save