Tea Tree Olie en Hoofdluizen – Werkt Het Of Niet?

Hoe zit het nu met Tea tree olie en luizen? Tea tree oil is een olie van een plant genaamd melaleuca alternifolia (in het Nederlands genaamd Theeboom) inheems in het Noordoostelijk kustgebied van Nieuw-Zuid Wales in Australie. De boom behoort tot dezelfde familie van planten als de eucalyptus boom.Tea tree olie en luizenDe olie wordt gemaakt door het stomen van de plant en bevat anti-schimmel en antiseptische eigenschappen. Het bevat een stof dat bekend staat als terpinen-4-ol. Juist deze stof schijnt te helpen in de behandeling tegen hoofdluis. Tea tree olie, al dan niet met toevoeging van andere natuurlijke producten, is meerdere keren onderzocht als alternatief voor insecticides in de strijd tegen hoofdluis.

Verder wordt deze olie gebruikt in zijn pure vorm of gemengd met andere olieen in cosmeticaproducten (gezichtsmaskers en crèmes) en huishoudelijke producten (schoonmaakmiddelen).

Tea tree oil en luizenLet wel op, want inname van tea tree olie via de mond of uitgesmeerd op de huid is bij een zeer beperkt aantal mensen schadelijk. Er kan een allergische reactie optreden.
De olie bewaar je het best in de originele verpakking op een donkere en droge plek. Doe je dat niet, dan kan de chemische samenstelling van de olie veranderen en daardoor een verminderde werking hebben.

Hoe gebruik je Tea tree olie?

Als je een flesje Tea tree olie gaat kopen let dan op dat er 30% of meer van de werkende stof terpinen-4-ol in zit. Lees goed het etiket of check de bijsluiter.

De Tea tree olie en luizen behandeling gaat als volgt;

  1. Druppel Voor het slapen gaan de olie op het haar dicht tegen de hoofdhuid.
  2. Laat het ’s nachts intrekken. Het is aan te raden om een handdoek over het kussen te leggen om mogelijke vlekken te voorkomen.
  3. Druppel in de ochtend nog meer olie op het haar en laat het nogmaals een kwartier intrekken.
  4. Daarna kam je het haar uit. Volg de onderstaande link voor het uitkammen.
  5. Was het haar (onder de douche) eneventueel kan je nog wat van de olie tijdens wassen van de haren toevoegen.

Tea tree olie mixen

Met lavendel olie – één theelepel Tea tree olie op 1/2 theelepel lavendel. Deze mix insmeren op het haar zou een preventieve werking hebben en houdt hoofdluizen weg door de geur.

Met kokosnoot olie en gewone shampoo – één theelepel tee tree olie, 30 ml shampoo en 3 eetlepels kokosnoot olie. De mix smeer je uit op het haar en laat je 30 minuten intrekken. Houdt hierbij een handoek of douchekapje over het haar heen. Daarna uitwassen en volg de onderstaande link voor het uitkammen.

Met olijf olie en azijn – 8 druppels tea tree olie op 2 eetlepels olijf olie. Met name is deze mix gericht op het verwijderen van neten. Meng dit mengsel goed in het haar door de hoofdhuid te masseren. Na 30 minuten spoel je het haar twee keer uit. De eerste keer om de olie uit te wassen en de tweede keer met azijn om de hoofdluis te verwijderen. Volg de onderstaande link voor het uitkammen.

Uitkammen van het haar na een behandeling zoals hier is beschreven.

Onderzoek naar Tea tree olie en luizen

Op het internet zijn voornamelijk Amerikaanse onderzoeken naar Tea tree oil terug te vinden. Geen van allen levert overtuigend bewijs van de werking van deze olie. Aan de andere kant pleit geen van de onderzoeken tegen het gebruik van de olie.

In een studie van het International Journal of Dermatology werden tea tree olie, pepermunt en lavendelolie vergeleken met synthetische materiaal zoals DEET als middel tegen luizen. Tea tree olie gecombineerd met pepermunt werd als een effectief afweermiddel aangetoond. Tea tree olie met lavendel voorkomt dat luizen zich voeden met bloed (wat de huid irritatie op het hoofd veroorzaakt). Het gebruik van alleen Tea tree olie was de meest effectieve behandeling. Ook in dit onderzoek was geen van de behandelingen als doeltreffend genoeg bepaald om als behandeling goed te keuren.

Ons standpunt is om geen of in ieder geval zo min mogelijk producten met insecticiden of pesticiden te gebruiken. Tea tree olie en luizen zijn dus geen goede combinatie. Gewoon proberen dus!