Luizen Behandeling – Levenscyclus Van Hoofdluizen en Neten

Welke luizen behandeling werkt? Een effectieven luizenbehandeling heeft pas zin als je ook weet hoe de levenscyclus van hoofdluis en neten eruit ziet. Deze beslaat zo’n 35 dagen. Om de cyclus te beschrijven hebben we een mooie afbeelding van internet vanuit het Engels naar het Nederlands vertaald. We hebben de vertaalde plaat ook gebruikt als Campagne-poster. Hopelijk wordt luizen bestrijden hierdoor makkelijker voor je.

Bron van deze geweldige levenscyclus: http://www.headlicetreatmentworld.com/

Luizen behandeling en Hoofdluis Levenscyclus

Luizen behandeling door de levenscyclus te doorbreken

  • Van 0 – 5 dagen legt de vrouwtjes hoofdluis eitjes tegen de haarschacht dicht bij de hoofdhuid. Ze legt tussen de 4 en 8 eitjes over een periode van 16 dagen.
  • na 6 -7 dagen komen de eitjes uit en kruipen de jonge luizen het haar in. Hierbij blijven de lege cocons achter. Deze noemt men ook wel dode neten.
  • de 8ste – 9de dag bevind de hoofdluis zich in het eerste stadium van het nimf zijn. Opgroeiende hoofdluizen heten nimf en doorlopen 3 stadia van groei.
  • op de 11de – 12 dag is het 2de stadium van nimf zijn.
  • na de 16de – 17de dag bevind een nimf zich in de 3de en laatste groeifase voordat het volwassen is en gereed om zich voor te planten.
  • vanaf de 17de -19de dag zijn de hoofdluizen klaar om zich voort te planten. Een mannetjes hoofdluis is kleiner dan een vrouwtje.
  • tussen de 19de – 32ste dag begint het vrouwtje met het leggen van eitjes. Dit gebeurt 2 dagen na het paren.
  • vanaf de 33ste -35ste dag loopt het leven van de hoofdluis ten einde. Net als de neten moet je luizen verwijderen anders begint de cyclus opnieuw.

Behandeling volhouden tot zeker 35 dagen

Als je hoofdluis tegenkomt dan heb je geluk. Hoofdluizen zijn razendsnel en zonder de uitkammethode zal je ze niet zo snel zien. Het komt vaker voor dat je de neten of al dode neten in het haar ziet. Waarschijnlijk is dus al een deel van de levenscyclus doorlopen. Je begrijpt nu wellicht waarom je de behandeling een paar keer per week doet en dat je vol moet houden. Zo rondom 35 dagen dus!

Campagne poster hoofdluis levenscyclus

Wij hebben een campagne-poster gemaakt waarbij bovenstaande afbeelding tot poster is verwerkt. Deze A4 poster kan gebruikt worden als communicatie middel op bijvoorbeeld scholen of kinderopvang. Klik op onderstaande button om de download te starten.

 

Luizenposter

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save