Luizenplaag – Wat doe je bij een hoofdluizen epidemie?

Vrijwel op elke basisschool (en ook op het voortgezet onderwijs) komt het voor: een uitbraak van een ware luizenplaag. Niets vervelender voor een school om daar mee om te gaan. Meestal breekt er vlak na een vakantie een hoofdluis epidemie uit. En wat specifieker, vooral na de zomervakantie is het vaak raak.

Hoe ontstaat een hoofdluis uitbraak?

Waarom dit gebeurt is wetenschappelijk nooit onderzocht. We kunnen er dus alleen maar naar raden. Er zijn landen, ook dichter bij huis, waar men niet zo ver is met het behandelen van hoofdluis. Dat geldt niet alleen voor de middeltjes tegen hoofdluizen en neten, maar ook als het gaat om voorlichting.

Als jouw kind speelt met andere kinderen op de camping, in de ballenbak van een speeltuin of in het zwembad dan is er altijd een kans op besmetting. Hoofdluizen rennen heel snel over van het ene hoofd naar het andere. Een enkele keer zal dat vanaf textiel naar een hoofd zijn. Denk aan een jas, badhanddoek of kussen zijn. Een hoofdluis kan enige tijd zonder hoofd voortleven voordat het dood gaat.

Er hoeft maar één vrouwtjes luis eitjes te leggen en het kan flink mis gaan. De eitjes ofwel de neten komen pas na ruim een week uit. En dan duurt het bij thuiskomst meestal even voordat een kind begint te klagen over jeuk en/of pijn op het hoofd. Terug op school start dan niets vermoedend de hoofdluis epidemie.

Wat doe je aan een luizenplaag?

Zelf kan je in jouw omgeving flink aan de slag om de neten en hoofdluis te verwijderen. Dat geldt niet alleen voor de kinderen, maar ook voor uzelf, uw partner en eventueel opa’s en oma’s. En dat gedurende een paar weken.

Maar bij een luizenplaag is er sprake van een besmetting op grote schaal. Het is dus zaak om als school met alle ouders en verzorgers samen te werken. Liefst preventief aan het begin van het schooljaar, duidelijk aangekondigd en met hulp van vaders en moeders in een hoofdluisteam.

Organiseren van informatie over hoofdluizen

Niemand wil dat zijn/haar kind met hoofdluis rondloopt. Maar soms weten ouders en verzorgers niet waar ze moeten beginnen. Zorg daarom als school dat je het initiatief neemt. Denk hierbij aan:

  • goeie voorlichting op de website van de school
  • duidelijke melding van de luizenplaag (met bijvoorbeeld de poster hieronder)
  • werken met kleurrijke flyers
  • ophangen van A3 posters (zoals deze met de levenscyclus van hoofdluis)
  • organiseren een ouderbijeenkomst
  • vitrinekast met allerlei middelen zoals luizenkam en shampoo

luizenplaag

bron:  www.animatiemagazijn.nl

Voor iedereen thuis en op school moet heel duidelijk zijn: een luizenplaag kan je niet alleen uitroeien!

Het blijven hardnekkige beestjes om te bestrijden. Je zal er als school en als ouder/verzorgen echt werk van moeten maken.