Luizenshampoo – Wat Je Over Luizen Shampoo Moet Weten

Even voor de goede orde: wij zijn zelf geen voorstander van chemische bestrijdingsmiddelen tegen luizen. Ook niet als het gaat om luizenshampoo of luizenlotion. Er kleven toch risico’s voor de gezondheid aan, hoe klein die ook zouden zijn. Daarbij wil het gebruik van luizenshampoo niet garant staan voor het verdwijnen van de luizen. Want alleen wassen met een luizenshampoo is dus niet genoeg. De luizen zullen wellicht dood zijn, maar dat geldt niet altijd voor de neten. Die zitten met superlijm tegen de haarschacht geplakt.

Chemische Insecticide

Luizen shampoo bevatten insecticiden en als ze niet goed gebruikt worden kan dit problemen geven. Bijvoorbeeld voor ogen of voor luchtwegen en bij astmatische aandoeningen. Via de hoofdhuid worden deze insecticide opgenomen in het lichaam. De lange termijn gevolgen zijn nooit onderzocht.

Er is een incident bekend dat een kind met een luizen shampoo te dicht bij vuur heeft gestaan. Met alle gruwelijke gevolgen van dien.

Een ander aspect dat meespeelt is dat de hoofdluis populaties resistent worden tegen de insecticiden in de shampoo.

Voordat je overstapt op deze middelen raden we je aan om eerst de natuurlijke producten te proberen. Een gewone shampoo helpt niet tegen hoofdluis. Maar als onderdeel van de uitkambehandeling werkt het prima. En zoals je weet herhaal je de uitkambehandeling een aantal keren over een periode van minimaal 14 dagen.

Luizenshampoo

In plaats van gewone shampoo kan je ook shampoo met kokosnoot olie of in plaats van shampoo olijf- of slaolie gebruiken. Azijn kan ook, gewoon zoals grootmoeder dat ook deed.

Aandachtspunten bij gebruik luizenshampoo

Wanneer je toch aan de slag gaat met een luizenshampoo houdt dan de volgende aandachtspunten in acht:

  • haal een luizenshampoo in huis dat als geneesmiddel geregistreerd staat
  • laat de persoon die de behandeling uitvoert altijd (plastic) handschoenen dragen
  • gebruik de luizenshampoo niet in bad of onder de douche, maar in een wasbak. hierdoor komt er geen residu op andere lichaamsdelen
  • minimaliseer dus blootstelling van de insecticide alleen tot het hoofdhaar
  • gebruik het nooit als op het hoofd wondjes of ontstekingen zitten (van het krabben)
  • gebruik geen luizenshampoo op zuigelingen zonder raadpleging van een arts
  • lees altijd eerst volledig en aandachtig de bijgeleverde gebruiksaanwijzing en/of etiket
  • houdt bij het gebruik van de shampoo rekening met haardikte en -lengte
  • ga nooit met luizen shampoo in de weer als prefentie tegen hoofdluis

Save