Hoe krijg je luizen? – Voorstelling van de toneelvereniging

Ach ja, hoe krijg je luizen? Een veel gestelde vraag, maar met een veelheid aan antwoorden. En toch is de bron iedere keer hetzelfde. Namelijk luizen krijg je via iemand die al luizen en neten heeft. Zolang je niet weet dat je luizen hebt, zal je er niets aan doen. De kans dat je in die tijd iemand anders besmet is zeker aanwezig. Lees dit ingestuurde verhaal van Annemarie.

Hardnekkige luizen

Enige tijd geleden had ik zelf last van luis. Mijn hoofdhuid irriteerde enorm. Ik ben een zestiger en heb grijs haar. Door mijn lichte haar waren de kleine rode puntjes vrij goed zichtbaar. In eerste instantie denk je niet direct aan hoofdluis. Maar na een bezoek aan de huisarts was de diagnose toch gesteld: hoofdluizen en neten

Maar hoe kom je op deze leeftijd daar nu aan? Het heeft wat moeite gekost, maar ik denk dat ik de oorzaak heb gevonden. De toneelvereniging waar ik lid van ben, hadden meer leden met hoofdluis. Op onze vereniging zitten veelal oudere mensen. Je verwacht niet dat in deze leeftijdscategorie nog hoofdluis voorkomt. Wellicht is er een oppas oma of opa ongemerkt besmet geraakt na een knuffel van een kind.

Bij ons op de toneelvereniging pakken we bij een voorstelling best wel uit. We maken zelf decors, dragen kostuums en hebben soms ook pruiken op. Tijdens een toneelavond komt het dus voor dat er vele malen gewisseld wordt van kleding en ook dat pruiken van de ene persoon naar de ander gaan. Meestal dragen we haarnetjes, maar die verliezen we soms door de tijdsdruk waarin we scenes moeten spelen. Dan zet je in de haast toch maar een pruik of haarstukje op. En dat gaat over het algemeen goed.

De kans is groot dat tijdens de voorbereidingen of gedurende de voorstelling zelf hoofdluizen zijn overgestapt van het ene hoofd naar het andere hoofd.

hoe krijg je luizen

Dus hoe krijg je luizen?

Doordat luizen van het ene hoofd naar het andere hoofd overstappen. Luizen kunnen niet vliegen of springen. Alleen lopen en dat doen ze dus heel erg hard. Een knuffel, het maken van een selfie met andere mensen of ander direct hoofdcontact is voor een hoofdluis een avontuurlijke kans. Zonder hoofd is een luis na ongeveer twee dagen dood. Het kan dus zonder mensenhoofd voor een korte periode overleven.