Neten – Wat Zijn Neten en Hoe Zien Dode Neten Eruit?

Neten zijn de eitjes van luis. Luizen vrouwtjes leggen de eitjes tegen de haarschacht. Het liefst dicht tegen de hoofdhuid waar de temperatuur optimaal is. Vaak ook zijn ze achter de oren of bij langer haar te vinden in de nek.

De eitjes zijn hele kleine capsules waarin de neet uitgroeit tot een nimf. Neten zijn vele malen lastiger te bestrijden dan luizen. Dit komt omdat neetjes zijn “vastgelijmd”. Met alleen kammen en het gebruik van gewoon kraanwater zal het bijna niet mogelijk zijn om van de eitjes af te komen. Lees meer over neten verwijderen.

Neten en Hoofdluis

Een volwassen hoofdluis en rechtsboven een neet aan een haar.

Neten kom je eerder tegen dan kruipende hoofdluis

Tenzij de besmetting met luizen zwaar is, is het gebruikelijker om luizeneitjes in het haar van een kind tegen te komen dan dat je levende luizen op het hoofd ziet kruipen. Hoofdluis eitjes komen binnen 1 tot 2 weken nadat ze zijn gelegd uit. De resterende cocon of huls blijft zitten tegen de haarschacht. Dit zijn de zogenaamde dode neetjes. Deze blijven zitten als ze niet uit het hoofdhaar worden verwijderd. Het kan verder geen kwaad en de dode neten groeien mee met de hoofdhaar.  Hierdoor zijn ze het gemakkelijkst te herkennen.

Sommige mensen maken onderscheid tussen luizen eitjes en (dode) neten. Pas als de luis uit het eitje is gekropen spreken zij van een neet. De eitjes kunnen variëren van kleur. Luizen eitjes komen voor in kleuren lopend van bruin, licht-bruin en wit. Waardoor dat precies komt is onbekend. Lees hier hoe je neten herkent.

Hoofd tegen hoofd

Luizen en neten worden niet door dieren overgebracht naar mensen. Infectie gebeurt van mens naar mens.

Met name hoofd tegen hoofd contact geeft luizen gelegenheid om over te lopen. Pas dan is de vrouwtjes luis in staat om in jouw haar luizen eitjes te leggen.

luizen en neten

Verder zou luis via kleding of andere spullen (muts, sjaal, hoofdkussen) dat in contact komt met hoofdhaar zich verspreiden. Probeer dit dan ook zo veel mogelijk te voorkomen.

Save

Save

Save

Save