Luizenzak – Voorkomen Luizenzakken Op School Hoofdluis?

De meningen over het nut en noodzaak van de luizenzak zijn nogal verdeeld. De één laat het zijn kind consequent gebruiken en de ander helemaal niet. Bij ons op school zijn luizenzakken een tijdje verplicht geweest. Pas toen ouders verwezen naar de vernieuwde richtlijnen van de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de school overgestapt op een vrije keuze. Kammen en wassen zou genoeg zijn om hoofdluis te bestrijden.

De RIVM stelt in maart 2011 dat het gebruik van een luizenzak niet nodig is. Hoofd tot hoofd contact is dé bron voor infectie. Deze stelling schijnen ze te baseren op een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek. Wij hebben de bron helaas niet kunnen achterhalen. Wel hebben we op de website headlice.org diverse bronnen van onderzoek gevonden. In één ervan staat dat op de klaslokaalvloeren geen luizen zijn gevonden. In geen van de gelezen bronnen wordt gerefereerd naar kleding.

luizenzak gebruiken

Aandachtpunten voor het gebruik van een luizenzak

Mocht je toch een luizenzak willen/moeten gebruiken dan hebben we wat aandachtspunten voor je op een rijtje gezet:

  • geef je kind duidelijke instructies mee in het gebruik ervan. Zodra er een verdwaalde sjaal of muts bij jouw kind in de zak komt kan het al te laat zijn.
  • zorg dat je een luizenzak in ruim formaat hebt. Zowel jassen, sjaal, wanten en muts moeten erin passen.
  • zorg dat je thuis met je kind geoefend hebt om de spullen erin te doen en de zak met (meestal) trekkoorden of luizenzak met rits te sluiten.
  • zorg dat de zak van duurzaam en recyclebaar materiaal is (voor het mileu) en ook wasbaar.
  • zorg dat de luizenzak duidelijk is gemerkt. Dit scheelt zoeken als alle zakken dezelfde kleur hebben. Tip: laat je kind de zak versieren, gebruik een gekleurde veter of een leuke sleutelhanger.
  • reinig de luizenzak ook regelmatig. Hierdoor blijven er geen luizen en neten achter.

Luizenzakken zijn er ook nog in diverse coole kleuren zoals blauw, lime groen en roze. Er is ook een luizenzak met rits voor als je de trekkoorden niets vindt. Er zijn leveranciers die aantrekkelijke prijzen hanteren bij een bepaalde oplage. Wij hebben een stuksprijs van rond €1 gezien bij een afname van 250 luizenzakken.

Verschil luizenzak en luizencape

Tegenwoordig is er een product de luizencape op de markt. Het principe blijft hetzelfde, namelijk een jas afschermen van andere jassen. Hoofdluis zou in de kraag kunnen zitten en van jas naar jas overlopen.

Het verschil tussen een luizenzak en luizencape is dat de cape aan de onderkant open is. Hierdoor kunnen natte jassen uitlekken. En luizen en neten zouden in een luizenzak kunnen blijven zitten.

Expertise en ervaring met de luizenzak

Wij hebben niet de expertise om te roepen of een luizenzak wel of niet helpt. Onze praktijk is dat met of zonder luizenzakken er zo nu en dan hoofdluis opduikt. We zien wel dat zonder verplichting (vanuit school) er geen gebruik wordt gemaakt van de luizenzakken.

Een Amerikaans artikel van een moeder met schoolgaande kinderen slaat wat ons betreft de spijker op z’n spreekwoordelijke kop:

“Jouw kinderen hebben luis en je bent er eerlijk over. Hoe weet je dat anderen in jouw omgeving dat ook zijn?”

En doen ouders net zo intensief hun best als dat jij dat doet?

Save