Hoofdluis Voortgezet Onderwijs – Zelfs Vaker Dan Op Basisscholen

Hoofdluis Voortgezet onderwijs waar of niet waar? Ook op het voortgezet onderwijs hebben leerlingen geregeld last van is hoofdluizen. Ouders en verzorgers denken dat naar mate kinderen ouder worden hoofdluis besmetting niet meer zal gebeuren. Helaas is dit vaak niet het geval. Sterker nog, de laatste jaren is op middelbare scholen de hoofdluis juist meer waargenomen.

Hoofdluis uitbraak middelbare school

En op zich is deze trend niet verwonderlijk. Door de vele selfies en knuffels van onze puberende kinderen is de kans op een hoofdluizen uitbraak gegroeid. Even gezellig met z’n allen op de foto gemaakt met de mobiele telefoon (ja dat heet dus selfie!). Hoofden bij elkaar dan is de foto snel klaar. En iedere dag als je op school komt alle vrienden en vriendinnen een (groeps)knuffel geven (de “hug”) waarbij luizen de mogelijkheid hebben om over te lopen.

hoofdluis voortgezet onderwijs

Ontdekken van hoofdluis

Een nadeel dat meespeelt bij pubers met hoofdluis is dat het meestal wat langer duurt voordat ze worden ontdekt. Jeuk op het hoofd wordt bij een puber niet snel in relatie gebracht met hoofdluizen. En als je ze ontdekt dan schamen ze zich rot waardoor het waarschuwen van klasgenootjes uit blijft.

Hoofdluizen bestrijding

Het voorkomen van hoofdluis door informatie te geven aan de leerling en bestrijden van de luizen staat niet hoog op de agenda van een middelbare school. De leerlingen en ouders worden niet gewezen op de mogelijke risico’s. Het is niet zo charmant voor een middelbare school als je net als op de kleuter- of basis school een poster op het raam hebt hangen “Pas op er heerst hoofdluis”! En als je ze eenmaal hebt dan duurt het lang voordat ze weg zijn.

Waarschuwing hoofdluis voortgezet onderwijs

Het is dus ook voor middelbare scholen raadzaam om alert te zijn op de aanwezigheid van hoofdluizen. Zorg aan het begin van een nieuw school jaar dat ouders en leerlingen geïnformeerd worden door bijvoorbeeld een brief of onderwerp op de school website. Zelfs het plaatsen van een artikel in de schoolkrant helpt bij het bewust worden van risico’s.

Save

Save

Save