Hoofdluis Bestrijden Met Azijn – Mythe of Waarheid?

Vroeger was alles beter? Nou vroeger was alles in ieder geval anders. Ook als het gaat over luizen en neten. In grootmoeders tijd had je nog geen gefabriceerde luizen bestrijdingsmiddeltjes om te gebruiken in de strijd tegen de kruipertjes. Maar wat had oma dan wel om haar kinderen te ontluizen? Hoofdluis bestrijden met azijn of met andere middeltjes. We zijn hier eens in gedoken en hebben een aantal grootmoeders (op het schoolplein) hier over gesproken. De oplossingen hebben we op een rijtje gezet.

Hoofd kaalscheren

De meest rigoureuze oplossing die we hoorden van een oma was het hoofd kaalscheren. Oma’s waren praktisch ingesteld! In principe houden hoofdluizen van alle typen haar. Lang haar, krulhaar, kroeshaar of kort haar. Wellicht zijn ze bij kort haar wat makkelijker te vinden en te verwijderen.  Het hoofd kaal scheren daarentegen is op zich een goede oplossing. Behalve voor het kind dan. En voor een jongetje wat makkelijker dan voor een meisje met lang haar.

Hoofdluis bestrijden met azijn was het geheime wapen

De ultieme combinatie van oma’s aanpak is hoofdluis bestrijden met azijn. Eerst werd er (natuur) azijn op het hoofd gesprenkeld en uitgesmeerd/gemasseerd. De neten die tegen de haarschacht zijn aangelijmd worden hierdoor losgeweekt. Dan werd er voor een uurtje een (hand)doek om het hoofd gewikkeld of een muts opgezet. Daarna werd het haar uitgespoeld met lauw water en uitgekamt met een luizenkam. Dit doe je nog steeds zoals met de uitkambehandeling. In plaats van hoofdluis bestrijden met azijn gebruikte oma ook wel slaolie.

hoofdluis bestrijden met azijn

Tegenwoordig lees je een variatie van olie met name olijfolie, cocosolie en Tea Tree olie (of gel). De luizen worden trager en worden verstikt. De neten weken los. Hoofdluis bestrijden met azijn is verre uit de meest gehoorde oplossing uit grootmoeders tijd.

 Ongezonde middelen

Vroeger was men niet zo bezig met de gezondheid. Een kinderhoofdje insmeren met petroleum was geen enkel probleem. Hierna weer een handdoek of muts op de nacht in. De volgende dag wassen met zeep en uitkammen maar. Na zo’n behandeling met petroleum waren de luizen en neten dood. Of deze methode vandaag de dag nog wordt gebruikt weten we niet. In de categorie ongezond hebben we nog een middeltjes gehoord, namelijk spiritus.

In China doen oma’s helemaal niet moeilijk. Hier een link naar een nieuwsbericht. Oma heeft haar kleindochter van de luizen af geholpen door pesticiden op het hoofd te spuiten. Luizen en neten dood, maar kleinkind bijna ook. Oma kon niet lezen en hierdoor het label met gebruiksaanwijzing genegeerd.

Andere combi’s naast hoofdluis bestrijden met azijn in grootmoedertijd waren soda en groene zeep of echte zeep. We hebben variatie gehoord in het gebruik van deze middeltjes en in de hoeveelheid. Bijvoorbeeld een recept van drie eetlepels slaolie en een eetlepel petroleum. De hoeveelheid zal wel afhangen van het haar. Voor lang haar zal meer nodig zijn dan voor kort haar. Uitwassen van het haar met echte zeep of groene zeep.

Overeenkomst vroeger en nu

Natuurlijk is er overeenkomst tussen oma’s behandeling en de aanpak van nu: uitkammen en blijven herhalen. Na een behandeling werd er met een kam het hoofd nagekeken en uitgekamt. De behandeling werd na een week nogmaals gedaan.

Hoofdluis bestrijden met azijn is volgens ons de beste en schoonste methode uit grootmoeders tijd. Maar oma gebruikte azijn dan ook als wondermiddel voor veel meer problemen…

Save