Haarluis in huis – Ongemerkt Hoofdluizen in Huis

Haarluis door verstoppertje spelen met vriendinnetjes. Het overkwam ons en zette de boel op stelten. Mijn jongste dochter komt uit school en vraagt aan oma of haar vriendinnetjes mee mogen om thuis te spelen. Oma vindt het prima en spreekt met de moeders van de meiden af wanneer ze opgehaald moeten worden.

Met drie kleine meiden komt ze thuis. Eenmaal thuis vraagt dochterlief: “Oma, mogen we verstoppertje spelen?”. Natuurlijk mag dat, waarom niet. De meiden zijn heerlijk aan het spelen. Oma loopt naar eerste verdieping en treft daar een gezellige chaos aan. Niet alleen het bed van mijn jongste dochter ligt overhoop, ook die van ons en van mijn andere twee kinderen. Daarbij staan ook een paar deuren van kledingkasten open.

Je weet toch dat Sofie haarluis heeft?

De moeders van de vriendinnetjes komen ze einde van de middag ophalen. “Hebben ze lekker gespeeld?” vraagt één van de moeders. De meiden hebben een blos op het gezicht. Eén van de moeders zegt nog net voor het weggaan: “Ik heb toch wel verteld dat Sofie haarluis heeft, he?”. Even staat de wereld voor oma stil. Haarluis? Oma kan al niet meer reageren want moeder en kind zijn al weg.

Toen ik thuis kwam zat oma beduusd voor zich uit te kijken. Ik vraag wat er aan de hand is en ze barst in snikken uit. Ze vertelde wat er is gebeurd en hoe nog even tussen neus en lippen door iets over haarluis werd geroepen. Lekker dan, je kind meegeven terwijl ze luizen heeft. En erger nog, mijn dochter bleek na een grondige controle ook haarluizen te hebben.

Haren controleren en de boel wassen

Mijn wasmachine heeft overuren gedraaid om alle kleding en beddengoed te wassen. We hebben wel hier en daar gecontroleerd op haarluis, maar voor de veiligheid durfden we al het goed niet in de kasten te laten hangen. En natuurlijk de haarluis uit de lange haren van mijn dochter zien te krijgen. Gelukkig is het bij één kinderhoofdje gebleven en waren luizen en neten met de uitkambehandeling snel verwijderd.

Uiteraard heb ik nog wel een gesprek gehad met de moeder van het vriendinnetje. Die was er wat laconiek onder en die kon zich niet erg inleven wat een inspanning het ons heeft gekost om van de haarluis af te komen.